marți, 26 iulie 2011

Amplificator 2x40W


Montajul poate fi realizat foarte usor deoarece TBA8560Q necesita in aplicatii un numar mic de componente pasive externe dupa cum se poate remarca din schema electrica prezentata
  Alimentat cu tensiune continua de 14.4V (tipic) TBA8560Q asigura pe o sarcina de 2W putere de iesire muzicala de 40W, respectiv putere de iesire in regim continuu sinusoidal de 30W cu distorsiuni maxime THD = 10%. Gama frecventelor reproduse este cuprinsa intre 20Hz si 20kHz cu distorsiuni sub 0.5%. In tabel sunt consemnate caracteristicile tehnice ale amplificatorului.
In schema interna circuitul integrat are etajele de iesire in puncte, ceea ce permite debitarea pe sarcina a unei puteri mari in conditiile alimentarii de la un acumulator auto ce poate asigura curentul prin sarcina de 8.4A (tipic). In cazul alimentarii de la retea prin transformator se recomanda utilizarea unei surse de tensiune foarte bine filtrata.
   Iesirile pentru difuzoare sunt separate fata de restul montajului.
   Circuitul integrat TDA8560Q are protectie interna la scurtcircuit prin iesiri, fie spre masa (pinul GND), fie spre polul pozitiv al sursei de alimentare (Vcc), la supratemperatura sau la conectarea inversa a sursei de alimentare. TDA8560Q semnalizeaza si depasirea nivelului de distorsiuni de 10%. Oricare dintre aceste situatii accidentale fac ca circuitul integrat sa treaca in regim de asteptare (stand-by) cu consum redus.
  Starea stand-by este semnalizata la pinul 12 (Diagnostic Output) prin scaderea potentialului acestuia la maximum 0.6V.
   Se recomanda ca conectarea acestui pin la plusul sursei de alimentare printr-un rezistor cu valoare mai mare de 10kΩ, fiind o iesire tip "open collector".
 In schema electrica a amplificatorului, tranzistorul T1 de tip pnp (BC557) are baza polarizata prin intermediul divizorului format din rezistorul R2 conectat la pinul 12 si rezistorul R3 conectat la polul pozitiv al sursei de alimentare. Ambele au valoarea de 10kΩ. In colectorul lui T1 in serie cu rezistorul R4 (1kΩ) este montat LED-ul D1 care, atunci cand pinul 12 trece pe nivelul logic low emite un semnal luminos ca rezultat al unei situatii dintre cele amintite de mai sus.
   Cand protectia la scurtcircuit are loc, pinul 12 trece cu o anumita intarziere in starea low. Dupa aproximativ 20ms automat se verifica daca scurtcircuitul mai persista sau nu. Verificarea are loc cca 50µs, timp in care pinul 12 se afla in starea high, iar daca scurtcircuitul se mentine, pinul 12 trece din nou in starea low, circuitul integrat ramanand in stand-by. Aceasta operatie se repeta la fiecare aproximativ 20ms pana la disparitia cauzei de scurtcircuit, in tot acest interval de timp, consumul circuitului integrat fiind redus. Protectia termica actioneaza atunci cand temperatura virtuala a cristalului semiconductor atinge 150°C.
   LED-ul D1 indica aparitia distorsiunilor dinamice peste 10%. Aceasta informatie poate fi utilizata pentru a micsora nivelul semnalului la intrare sau pentru a regla corespunzator nivelul volumului sonor.
   Circuitul integrat TDA8560Q realizeaza functia MUTE/STAND-BY la pinul 11 in felul urmator:
     - daca potentialului pinului 11 este cuprins intre 0 si 2V se realizeaza functia STAND-BY, curentul consumat (Isb) fiind maximum 100µA;
     - daca potentialul pinului 11 este in intervalul 3.3...6.4V se realizeaza functia MUTE.
   In schema electrica se observa ca pinul 11 este conectat la polul pozitiv al sursei de alimentare prin intermediul unui circuit de integrare realizat cu rezistorul R1 si condensatorul electrolitic C3. Astfel, se realizeaza o pornire lenta a amplificatorului eliminandu-se "pocniturile" in difuzoare.
   Semnalul de audiofrecventa ce urmeaza a fi amplificat este preluat de TDA8560Q la pinul 1, pentru canalul L prin intermediul condensatorului C1 si respectiv la pinul 13 pentru canalul R prin intermediul condensatorului C2. Ambele condensatoare au capacitatea de 470nF.
   Condensatoarele C4 (220nF) si C5 (2200µF/16V) imbunatatesc filtrajul tensiunii de alimentare.
   TDA8560Q este realizat intr-o capsula de plastic SOT141R cu radiator intern. Circuitul integrat se monteaza astfel incat suprafata cu radiator sa fie situata la extremitatea laturii circuitului imprimat in vederea fixarii pe radiatorul extern. Circuitul integrat nu se monteaza pe radiatorul de caldura izolat electric.
Desenul circuitul imprimat impreuna cu modul de amplasare al componentelor pe cablaj sunt prezentate in figura de mai sus.
   Trebuie avut in vedere ca alimentarea lui TDA8560Q cu tensiune mai mare de 18V conduce la distrugerea iremediabila a acestei pretioase componente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza